Den praktiska delen av utbildningen


Bilden visar Burak på APL i Turkiet.

En av de viktigaste delarna av din utbildning är praktiken, även kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande), som under gymnasiets tre år består av minst femton veckor både på och utanför skolan. Under praktiken får du göra de saker du lärt dig om odling, djur och maskiner på riktigt, på verkliga arbetsplatser.

Till att börja med kommer du att vara på skolan, som i sig är ett professionellt lantbruk, för att lära dig grunderna hur du handskas med djur och maskiner. Du behöver därför inte oroa dig om du inte tidigare arbetat inom lantbruksområdet; lärare och instruktörer kommer att lära dig allt du behöver kunna. Därefter kommer du att kunna prova andra praktikplatser inom Sverige för att i årkurs tre, om du vill, ha möjligheten att åka utomlands.

När du gjort din praktik ska du ha lärt dig så mycket att du klarar gymnasiearbetet. Det går ut på att du självständigt ska kunna planera, utföra och utvärdera arbete inom lantbruksområdet, kanske med djur eller maskiner. När du klarat av detta arbete så kan du hämta ut din yrkesexamen inom lantbruk.