Elevintervjuer, HästNova Almberg går andra året på profilen Häst- Studieförberedande på Berga Naturbruksgymnasium.


Varför valde du att börja studera på Berga?
Jag har ett stort hästintresse och jag hade hört att Berga har en bra hästutbildning samt att skolan ligger nära Stockholm där jag bor. Jag var på Berga och skuggade en elev under en skoldag och fick då ett bra intryck av skolan.

Vad har du för mål med utbildningen?
Mitt mål är att lära mig så mycket kan om hästar och utveckla min ridning samt få behörighet att söka till högskolan.

Vad har du för drömjobb? Vad vill du göra efter studenten?
Efter studenten planer jag att söka till Polishögskolan och min dröm är att bli ridande polis.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?
Jag tycker att utbildningen är rolig och jag här lärt mig mycket både praktiskt och teoretiskt. Min första APL (praktik) på Jursta Gård, var väldigt rolig och utvecklande! Jag fick prova på att arbeta som hästskötare, hantera unghästar och föl, rida olika typer av hästar, löshoppa unghästar samt att jag fick följa med på träningar.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?
Det är en härlig stämning och gemenskap på Berga bland eleverna! Det är kul att få gå en utbildning med elever som delar samma intresse. Utbildningen är lärorik och lärare samt instruktörer är pedagogiska och kunniga. Skolhästarna på Berga är fina och roliga att rida, samt det är bra att finns olika typer av hästar så att det finns en häst som passar till alla elever oavsett nivå. Berga har en fin hästanläggning, med ridhus och ridbanor med bra underlag samt mysiga ridslingor. I årskurs 1 fick man även lära sig att köra travhäst vilket var kul och spännande. Jag bor på Bergas internat och det är mysigt och trevligt att få bo tillsammans med mina kompisar i en härlig gårdsmiljö. Maten på Berga är väldigt god och alla måltider är varierade samt vällagade.

___________________________________________________________________________________


Intervju med Madicken Jensen, 18 år, läser Häst-Djursjukvård, 3:e året

Varför valde du att läsa Häst-djursjukvård på Berga?

  • Jag har alltid varit intresserad av hästar och djursjukvård och så bodde jag ganska nära Berga.

Vad har du fått lära dig på din utbildning?

  • Jag har fått fördjupa mina kunskaper inom djursjukvården. Jag har fått lära mig hur man hanterar framförallt hästar på ett säkert sätt. Jag har bland annat fått göra praktik på Evidensia Hästklinik i Stav, vilket var lärorikt. Jag har också fått lära mig mycket i de ”vanliga” skolämnena. Alltså de ämnen som alla elever på gymnasiet läser.

Hur tycker du lärarna på Berga har varit?

  • Lärarna har varit bra. De har varit bra på att kompromissa och alltid komma på en plan för hur man ska lösa ett problem som uppstått, vilket jag gillar. Det känns som lärarna har varit engagerade och alltid velat elevernas bästa. Lärarna är kompetenta och kan det de lär ut, vilket gör både ämnena roligare och man lär sig mer.

Hur har din klass varit?

  • Vi har haft en bra klass. Jag har varit mest med dem som läst samma inriktning som jag, så dem har jag kommit lite närmare. Det har varit bra stämning och alla kan umgås med alla och hjälpa varandra.

Hur tycker du lokalerna på skolan har varit?

  • Själva skollokalerna är mysiga för de är små och har lite lantlig stil. Matsalen är jättemysig. Stallarna är trevliga, de är luftiga och med bra uppbindningsplatser och ordning och reda.

Tror du att du kommer plugga vidare efter gymnasiet och i så fall till vad?

  • Jag skulle jättegärna vilja plugga vidare och läsa till Djursjukskötare på SLU i Uppsala. Det är min dröm. Skulle jag inte komma in på den utbildningen så tror jag att jag ändå kommer jobba vidare inom djursjukvård, som djursjukvårdare på nivå 2, som jag utbildat mig till här på Berga.

Vilket är ditt bästa minne ifrån dina år på Berga?

  • Det måste ha varit när jag ställde upp i skolmästerskapet i 2:an och tog hem segern i hoppningen och kom 3:a i dressyren. Det var det absolut roligaste. Sedan tycker jag att det har varit roligt att man kunnat ha en lättsam och skämtsam stämning med lärarna samtidigt som de lärt mig så mycket.

Skulle du kunna rekommendera skolan och programmet du valt till andra?

  • Ja, det skulle jag. Det är en otroligt fin skola med bra lärare. Man kan kombinera sitt intresse med sin utbildning och ta del av roliga aktiviteter och skaffa vänner för livet. Det är en liten skola vilket gör att man kommer varandra nära.

___________________________________________________________________________________
Leya Flinkenbro är 18 år och går sista året på profilen Häst-Naturvetenskap på Berga Naturbruksgymnasium.

Vilket är ditt drömjobb?

- Veterinär har jag drömt om bli sedan jag var liten, jag vill plugga vidare efter studenten men eftersom skolan också har gett möjlighet mig att bli diplomerad hästskötare kommer jag troligtvis att jobba som hästskötare i några år efter studenten. Det bästa med utbildningen är att även om jag inte väljer att arbeta vidare med häst efter studenten finns det fortfarande många dörrar öppna tack vare min breda utbildning inom naturvetenskap.

Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

- Mitt bästa minne har varit alla praktiska övningar tillsammans med mina kamrater på skolan. Klasskamrater och kompisar förgyller tillvaron. Många elever med samma intressen, i samma ålder, man sporrar varandra till att utvecklas. Vi spenderar mycket tid tillsammans på skolan och på fritiden, jag har min egen häst uppstallad på skolan. Jag är väldigt nöjd med den praktik som jag hade på Tullstorp Dressage Stable, den var lärorik och spännande.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?

- Jag tycker att Berga ger en fantastisk möjlighet att kunna kombinera sitt intresse med sina framtidsambitioner. Man kan välja att studera intensivt samtidigt som man kan kombinera det med ridning på Bergas fantastiska anläggning. Man kan kombinera Naturvetenskap och framtidsmålet att bli veterinär med att utveckla sin ridning.

Det som är speciellt med Berga är att vi har en välbalanserad tillvaro i och med att man varvar praktiskt arbete med teoretiskt arbete, det kan vara speciellt bra om man är lite skoltrött efter grundskolan för att åter att hitta motivationen för studierna samt att man lär sig tillsammans med sina klasskamrater och samlar på sig praktiska erfarenheter. Vi lär oss inte bara i teorisalen hur man gör saker utan vi får även träna på det praktiskt.​

Aktuellt

Läsårsdata 2023-2024

Påsklov 2 – 5 apr (v 14)
Lovdag fre 10 maj
Studenten fre 7 juni (utspring ca kl 12.30)

OBS! Åk 1 och 2 slutar ons 12 juni


Läsårsdata 2024-2025 

HT börjar tor 15 aug för årskurs 1
HT börjar mån 19 aug för övriga
Höstlov 28 okt – 1 nov (v 44)
HT slutar fre 20 dec

VT börjar tis 7 jan
Sportlov 24 - 28 feb (v 9)
Påsklov 14 – 17 apr (v 16)
Lovdag fre 2 maj och fre 30 maj
Studenten tors 5 juni (utspring ca kl 12.30)

OBS! Åk 2 och 3 slutar ons 11 juni

Information

Berga Naturbruksgymnasium ligger mellan Stockholm och Nynäshamn.
GPS-coordinater: 59.091681, 18.108213

Hitta hit med bil: Väg 73 från Stockholm, ta av vid trafikpl Fors/Försvarsmakten. Sväng höger mot Västerhaninge. Efter 300 m, sväng vänster mot Stav. Efter ca 1,7 km sväng vänster.

Hitta hit kommunalt: Pendeltåg till Västerhaninge och sedan buss 847 eller 843 till Berga Gård.

Kontakt

Berga naturbruksgymnasium
Berga Skolväg 1
137 91 Västerhaninge
072 – 468  97 57

info@bergaedu.se

Visselblåsa?

 
Vi använder cookies
Vi använder cookies för att se till att du får den bästa upplevelsen på vår hemsida. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta.
Ok